Haber

Macaristan’dan NATO açıklaması: Türkiye’nin sesi duyulmalı

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurularıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Macar parlamentosu iki ülkenin üyelik başvurularını onaylamadan önce parlamento grupları arasında daha fazla görüşme yapılması gerekiyor” dedi.

Macar devlet radyosuna konuşan Orbán, “iktidar partisi Fidesz’den İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini desteklemesini istediğini ancak bazı milletvekillerinin iki ülkenin üyeliğine pek sıcak bakmadığını” kaydetti. Reuters.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusunun 1 Mart’ta Macaristan parlamentosunda görüşülmeye başlanacağı öncesinde konuşan Orbán, milletvekillerinin “konuyu daha fazla tartışmak istediğini” belirtti.

‘TÜRKİYE’NİN ÇİZİMLERİ DUYULMALI’

Macaristan Başbakanı Orbán da konuşmasında, Macaristan gibi artık iki ülkenin NATO üyeliğini onaylamayan Türkiye’ye de değindi. Orbán, ‘Macaristan Finlandiya’yı ve İsveç’in NATO üyeliğini destekliyor, bunun açıkça belirtilmesi gerekiyor’ diyen Orbán, ‘Ancak Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya girmesi konusundaki endişelerini de dinlemek gerekiyor.

Viktor Orbán, “Türkiye aynı zamanda bizim müttefikimiz; Bu yüzden seslerini duymamız gerekiyor. Türkiye konusunda dikkatli olmalıyız çünkü eninde sonunda süreç duracak. Türkiye’nin sorununa çözüm bulunmazsa genişleme başarısız olabilir” dedi.

Macaristan Parlamentosu’nun internet sitesinde yayınlanan takvime göre, parlamentonun İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurularını 6 Mart’ta oylaması bekleniyor.

Ne oldu?

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından NATO üyeliğine başvurma kararı alan Finlandiya ve İsveç, resmi başvuru yazılarını 18 Mayıs 2022 tarihinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e iletti.

Finlandiya ve İsveç, 28 Haziran’da İspanya’nın başkenti Madrid’de yapılacak NATO Zirvesi öncesinde, Türkiye’nin üyeliklerine yönelik itirazları ve bu kapsamda öne sürdüğü talepler karşısında Türkiye ile ‘Üçlü Mutabakat Zaptı’ imzaladı.

Danimarkalı ırkçı Dayanışma Partisi lideri Rasmus Paludan’ın 21 Ocak’ta Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği yakınında Kuran-ı Kerim yakmasının ardından Ankara, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konulu üçlü müzakereleri askıya aldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 24 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mart ayı ortasında İsveç, Finlandiya ve Türkiye’de üçlü bir toplantı yapılması konusunda anlaştıklarını söyledi.

24 Şubat 2023 tarihi itibariyle Türkiye ve Macaristan dışındaki tüm NATO ülkeleri Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini onayladı. (DIŞ HABERLER)

muradiye-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu