Kronik Yorgunluktan Kurtulmak İçin 8 İpucu!
Kronik Yorgunluktan Kurtulmak İçin 8 İpucu! Günde 7-8 saat uyuduğunuz halde gün içinde kendinizi çok halsiz ve mutsuz hissederek uyanıyorsunuz, en kolay fiziksel aktivitede kendinizi halsiz hissediyorsunuz, dün ne yediğinizi bile hatırlamıyorsunuz, odaklanmakta zorluk mu çekiyorsunuz? Üstelik bu ve benzeri sorunlar en az altı aydır aklınızı kurcalamıyor mu? Kronik Yorgunluk Sendromu sizin de kapınızı çalıyor olabilir! Fonksiyonel Tıp çalışmalarını yürüten Uzman Dr. Kronik Yorgunluk Sendromunun son yıllarda giderek yaygınlaştığını belirten Aynur Ketene, “Sağlık kontrollerinizi düzenli yaptırıyorsanız ve herhangi bir hastalık tespit edilmemesine rağmen sürekli bir yorgunluk sorunu yaşıyorsanız nedeni Kronik Yorgunluk Sendromu olabilir. “
Kadınlar Bağlanma Bağımlısı mı, Erkekler Seks Bağımlısı mı?
Dr., günümüzde bu soruna, yanlış yaşam alışkanlıklarının yanı sıra çevresel faktörlerin de neden olduğunu belirtiyor. Ancak Ketene, tedavinin mümkün olması nedeniyle umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini söylüyor. Dr. Aynur Ketene, kronik yorgunluğa neden olan faktörleri sıralayarak, kronik yorgunluk sendromundan kurtulmak için 8 etkili öneri ve uyarıda bulundu.
Akdeniz diyetini uygulayın
Kronik yorgunluk, altta yatan birçok sorunun değerlendirilmesi gereken karmaşık bir süreçtir. Ancak sindirim sisteminin dinlenmeye ihtiyacı olduğu da unutulmamalıdır.
Sorunun kaynağı tam olarak teşhis edilemiyorsa sindirim sistemine bakmak ve dolayısıyla beslenme sistemini iyileştirmek gerekir. Beslenme sisteminizi taze mevsim sebze ve meyveleri, baklagiller, kaliteli proteinler (et, balık, yumurta), omega 3’ten zengin fırınlanmış balıklar, soğuk sıkım zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar açısından zengin olan Akdeniz diyetine uygun olarak düzenleyin. , avokado yağı ve çörek otu yağı.
İşlenmiş, hazır gıdalardan kaçının
Toksinlerden korunmak için işlenmiş karbonhidrat ve şeker içeren hazır, katkı maddeli, paketli gıdalardan, bol miktarda tuz ve yağ içeren cips, kraker, bisküvi gibi atıştırmalıklardan uzak durun.
Her gün en az 8 saat kaliteli uyku alın
En geç 23:00’te uykuya dalmak şartıyla sessiz ve karanlık bir ortamda en az 8 saat rahatsız edilmeden uyuyun. Çünkü uyku sırasında salgılanan melatonin, vücudu temizleyen ve dinlenmiş olarak uyanmamıza yardımcı olan güçlü bir antioksidan hormondur. Yatmadan 2 saat önce cep telefonlarınızı kapatmak ve akşamları melisa çayı, papatya çayı gibi rahatlatıcı bir bardak çay tüketmek de rahat bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır.
Mutlaka egzersiz yapın
Düzenli eğitimle sürdürülen aktif bir yaşam hem bedenimiz hem de zihnimiz için yeterlidir. Kronik yorgunluğunuz varsa, egzersiz yapma niyeti bile size çok sıkıntılı gelebilir ama egzersiz aslında vücudunuzu canlandırır, harekete geçirir. Egzersizle birlikte endorfin hormonu salgılanır ve endorfin doğal bir ağrı kesici görevi görür. Bu nedenle mutlaka her gün en az 30 dakika yürüyün. Mümkün olduğu kadar yere basarak negatif iyonları alın.
Sigara ve alkolden kaçının
Alkol ve sigaradan kaçının. Kimyasal deterjanlar, florürlü diş macunları ve parfümler gibi kozmetik ürünlerden mümkün olduğunca uzak durun. Klorla dezenfekte edilen havuzlarda uzun süre yüzmekten kaçınmak, bağışıklık sisteminizi daha güçlü tutmanıza da yardımcı olacaktır.
Öğle vakti güneşlenmek
Kronik yorgunluğun ortaya çıkışı; Vücudun işleyişini bozan vitamin-mineral ve mikro besin eksikliklerinin yanı sıra altta yatan hastalıklardan da kaynaklanabilir. D vitamini sentezlemek için ultraviyole B ışınlarının hakim olduğu öğle saatlerinde 15-20 dakika güneşlenebilirsiniz. Bunu yaparken ertesi güne kadar kendinizi sabunlamamaya dikkat edin.
Doktorunuzun kontrollerini aksatmayın
Aynur Ketene “Tıbbi kontrollerinizi ihmal etmeyin ve herhangi bir kronik hastalığınız varsa doktor tavsiyesi olmadan tedavinize ara vermeyin. Yeterli bir sindirim ve emilim sistemi için gerekli olmadıkça antibiyotik ve mide ilaçlarını kullanmayın. Ayrıca kullanılan diğer ilaçları ve yan etkilerini de inceleyebilirsiniz. Örneğin; Antidepresanlar gibi bazı ilaçlar vücutta aşırı magnezyum tüketimine neden olur. Bu nedenle kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan ve kasları güçlendiren magnezyumu yeterli miktarda aldığınızdan emin olun. “Gerekli tetkikleri yaptırdıktan sonra doktorunuzun tavsiyesi ile vitamin ve mineral takviyesi kullanabilirsiniz” diyor.
Bağırsak sağlığınızı koruyun
‘İkinci beyin’ olarak adlandırılan bağırsaklarda gelişen sorunlar da kronik yorgunlukla ilişkili olabilir. Şişkinlik, gaz, kabızlık ve ishal gibi durumların yaşanmaması için mide ve bağırsak sağlığına dikkat etmek gerekiyor. Şişkinlik, yorgunluk, karın ağrısı ve baş ağrısı gibi belirtiler geçirgen bağırsağın en sık görülen belirtileridir. Varsa sızdıran bağırsak sendromu tedavi edilmelidir. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)