Haber

Kiralık Ev Fiyatlarında Yavaşlama Sinyalleri Alıyoruz!

Kiralık Konut Fiyatları Düşecek mi? Merkez Bankası Başkanı Erkan, büyükşehirlerdeki kiralık konut ilanlarındaki fiyat artışlarında yavaşlama olduğunu söyledi.

Erkan dikkat çeken konuşmasında, “Özellikle büyükşehirlerde kiralık ev ilanlarındaki fiyat artışlarında yavaşlama sinyalleri alıyoruz.” Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, “Enflasyon Raporu 2023-IV” Tanıtımı Bilgilendirme Toplantısı’nda değerli açıklamalarda bulundu. İşte o toplantıdan dikkat çeken açıklamalar: Ancak yeni konut fiyatlarında ve kira artışlarında beklenen yavaşlamanın enflasyona yansıması zaman alacak. Bu durumun temelinde hizmet enflasyonundaki atalet yatmaktadır. Hizmet kalemlerinde zamana bağlı fiyat güncelleme davranışının yaygın olması, fiyat artışlarının daha uzun sürelere yayılmasına neden olmaktadır. Başta hizmetler olmak üzere enflasyondaki ataletin kırılması beklentilerin iyileştirilip yeniden sabitlenmesine bağlı. Ancak son dönemde aylık enflasyonun beklenenin üzerinde artması beklentilere olumsuz yansıdı. Nitekim, sol panelde görüldüğü gibi Piyasa Katılımcı Anketi’nde 12 ay sonrası enflasyon beklentileri Temmuz-Ekim döneminde 12 puanlık artış kaydetti. Ancak enflasyon beklentilerindeki bozulma aydan aya yavaşladı. Enflasyon beklentileri arasındaki konsensüs de Temmuz ayından sonra bir miktar güçlendi. 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 40,9. Öte yandan bildiğiniz gibi anketin temsil gücünü artırmak amacıyla Ekim ayında katılımcı listemizde kapsamlı bir revizyon yaptık.”

Para Politikasında Kararlılık ve Tutarlılık

Erkan, şöyle konuştu: “Bu revizyonun etkisini ortadan kaldırıp Ekim ayı verilerine sabit panelle baktığımızda 12 ay, 24 ay ve 5 yıl sonra beklentilerde düşüş görüyoruz. Beklentiler sadece geçmiş enflasyon gelişmelerine göre değil, Merkez Bankası’nın varsayımlarına bağlı olarak geleceğe yönelik unsurlara göre şekilleniyor. Dolayısıyla para politikasındaki kararlılık ve tutarlılık ile bu çerçevede geliştirdiğimiz irtibat politikası, Merkez Bankası’nın beklenti oluşumundaki iddia yükünü artırarak beklentilerin yeniden çıpalanmasını amaçlıyor.”

Vergi Güncellemesi

Vergilerin güncellendiğini belirten Erkan, “Politika metinlerimizde ve Temmuz Enflasyon Raporu’nda manşet enflasyonda net bir artış ve kısa vadede enflasyonun ana eğilimini net olarak öngördüğümüzü paylaşmıştık. Nitekim tüketici fiyatları enflasyonu Haziran ayına göre 23,3 puan artarak Eylül ayında yüzde 61,5’e ulaştı. Bu artışa katkıları alt kalemler bazında incelediğimizde hizmetler 7,9 puan, temel mallar 5,3 puan ve gıda kümeleri 4,8 puanla öne çıkıyor. Haziran-Eylül döneminde enflasyonun artmasının temel nedeni büyük şokların eş zamanlı yaşanmasıdır. Enflasyonun belirleyicilerine bu açıdan baktığımızda Mayıs-Eylül döneminde yüzde 90 oranında artan akaryakıt fiyatları 4,8 puanlık katkıyla öne çıkıyor. Aynı dönemde sepet kurundaki yüzde 40’a yakın artış, maliyet kanalıyla enflasyona 4,3 puanlık etki yaptı. Ayrıca depremden kaynaklanan finansman ihtiyacı ve artan kamu harcamalarını dengelemek amacıyla Temmuz ayında kamu gelirlerini destekleyici tedbirler alındı. Kısa sürede KDV ve spesifik ÖTV artışları başta olmak üzere vergilerde ve yönetilen fiyatlarda pek çok güncelleme gerçekleşti. “Söz konusu vergi güncellemelerinin etkisi 2,5 puan oldu” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu